СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ЕПАРХИЈА БРАНИЧЕВСКА

ОБНОВА

Велика обнова Манастира започела је тек крајем 2005. год., када је по благослову Епископа Браничевског, Господина Игнатија, у Манастир дошао Отац Николај са сестрама. У то време Манастир је био јако запуштен и оронуо. Није било ни основних услова за живот.

Најпре је почето са обновом старог конака, који је обухватао монашке келије, велику трпезарију и кухињу. Трпезарија је преграђена и изведена је из ње мала капела, ради обављања молитвених правила и Богослужења.Ова капела посвећена је Светом Спиридону Чудотворцу.

Tрпезарија је затим осликана сценама из Благовештенског акатиста Мајци Божијој и посвећена Похвали Мајке Божије.

Ходник је такође осликан ликовима светитеља,па затворен и застакљен.

У конак је најзад уведена и вода и канализација.

Паралелно са конаком текла је и обнова Цркве.

Црква је реновирана на старим темељима, са конструкцијом од постојећег каменог зида. Кров је промењен и урађен је плафон са полукружним сводом. Уклоњен је дашчани под и тврда подлога од земље. Зидови су били оронули, натопљени влагом, тако да је било неопходно да се обију и да се уради нови слој. Урађена је подлога за фрескопис од кречног малтера са сламом.

На прочељу Цркве постављена су два стуба од млевеног камена, а изнад улаза мозаик са ликом Св.Ап.Томе коме је храм и посвећен.

Свод изнад улаза осликан је. На северној страни пробијен је улаз у цркву који је очигледно био зазидан,a постојао је некад и постављени су стубови и на овом улазу,а и свод изнад њега је такође осликан.

Нови под  у Цркви је урађен од гранитних плочица са два кружна мозаика.

Олтар је преграђен новим, ниским дрвеним Иконостасом и почето је осликавање Цркве од Олтара.

Затим је осликан и наос и остала је само још припрата.

За припрему и осликавање припрате потребно је прикупити већа новчана средства.

Стари звоник је срушен и поред Цркве је урађен нови, посвећен Св.Симеону Новом Богослову и осликан је са предње и бочне  спољне стране.Унутар зграде звоника смештена је привремено манастирска продавница

Од малог, старог објекта-шупе са две просторије- са друге стране канала, који дели порту, започета је изградња новог гостинског конака.

Од старог моста који повезује две стране порте, направљен је нови,обложен каменом.

Порта је такође ограђена каменим зидом на главном прилазу Манастиру, од села Војске, а капија је урађена од дрвета са челичном конструкцијом.

На супротној страни порте,на путу ка селу Рајкинац према Јагодини урађени су камени стубови за капију, али капија још није урађена.

Направљена су и два дрвена летњиковца, два бунара, чесма и перголе као и мала фонтана окружена цвећем који у целини чине оазу за посетиоце.
Ручним наношењем земље и постављањем  жардињера направљени су цветни бедеми испред оба конака, који осим што су украс целе порте, имају и функцију потпорног зида.

После многих радова и великог труда дошло је време и за Велико освећење цркве 2010.год.,а  и конака,које је извршио Епископ Браничевски Господин Игнатије.

Последњих година, због сталних одрона земљишта, било је неопходно да се изгради и велики бетонски потпорни зид који је већим делом и завршен. Да би се обезбедила сигурност и трајност потпорног зида, као и да би његова функција била потпуна, неопходно је што пре довршити радове на потпорном зиду, а за наставак радова потребна су нова новчана средства.

На брду, поред манастирског гробља,такође у оквиру порте,обновљен је мали пчелињак, који током година варира по броју кошница, од две до петнаест.

Проширене су и дограђене помоћне просторије за дрва и алат, где је подигнут и мали пластеник.

 У децембру 2014.год.,на самом улазу у порту започет је темељ за капелу Св.Јована Кронштатског и на славу Светог Јована положен је камен темељац.

До пролећа 2017.завршен је само темељ са плочом.У 2017. настављени су радови.

Капела је озидана од камена споља,а од цигле изнутра,са испуном од бетона и арматурном мрежом.
Затим се приступило шаловању кровова капеле,олтарске полукалоте и полукружног свода наоса.
Кровови су сада избетонирани и урађена је хидроизолација од битулита и кондора,
а онда урађен бакарни лимени кров.Остало је да се поставе олуци.
1.1.2018.на навечерје славе Светог Јована Кронштатског поставили смо Крст на капелу.
Крст је од прохрома,позлаћен, као на цркви и има 12 крака.
 14  јуна 2018 године, на дан прославља Светог и Праведног Јована Кронштатског освећена капела у порти манастира посвећена овом светитељу.

Да би се целокупна слика Манастира заокружила потребно је да се заврше започети радови:осликавање припрате,нова капела, потпорни зид,капија на излазу ка Рајкинцу, још један конак са гостопримницом, просторијом за паљење свећа и салоном за Владику,продавница свећа,сувенира и биљних производа, па да се на крају поставе стазе кроз порту и формирају травнате и цветне површине.

За то је потребно веће учествовање људи у обнови манастира,јер су потребна већа материјална средства,
тако да позивамо верни народ  да се више заинтересује за  обнову манастира,а кроз то да приђе и обнови
своје душе,свог сопственог духа и живота.