Сестринство манастира Томић: Биљна радионица

   Манастир Светог Апостола Томе, у народу познат као ,,Томић’’, налази се у атару села Војске у општини Свилајнац, на десној обали Мораве, као други у низу манастира Моравске Свете Горе, идући низводно. Не постоје писани подаци о времену изградње Манастира и ктитору, али се сматра да је подигнут у време владавине Св. Деспота Стефана Високог, пред крај српске деспотовине кад је формиран нови слој властеле који је према својим могућностима следио деспота Стефана у његовој задужбинарској делатности. Није сачувана ни оснивачка повеља, ни ктиторска композиција, нити какав ктиторски натпис који би сведочио о тачном периоду изградње, односно о ктитору. Манастир је више пута рушен и обнављан.

   Скромна грађевина Цркве сведочи о скромним могућностима ктитора Манастира као и обновитеља, јер је Црква обнављана увек на истим темељима. Први пут се Манастир помиње 1467. године у тефтеру браничевског субасилука, под називом ,,Идин’’, где се види да је био јако сиромашан – плаћао је порез од само 20 акци. У време султана Мурата,  Манастир је постојао и у њему је живео само један монах. У библиотеци црквене општине села Војска чува се повеља кнеза српског Александра у којој се помиње да Манастир поседује више хектара шуме.

 монахиње беру ивањско цвеће

   Сестринство манастира Томић чини шест сестара које се баве узгајањем лековитог биља од којих праве лековите тинктуре, чајеве, мелеме, козметичке препарате, и још много тога. Због искустава многих који су пробали њихове производе и којима су помогли, ми смо поразговарали са сестрама о њиховој лековитој радионици. 

о Када је настао манастир ?

  –  Манастир Светог Апостола Томе налази се поред Велике Мораве, у близини села Војска. Настао је у 13. или 14. веку. Године 2005. је почела темељна обнова манастира, како материјална тако и духовна, под руководством оца јеромонаха Николаја.

о Како је сестринство манастира почело да се бави узгајањем лековитог биља?

   – На самом почетку смо почели са сакупљањем лековитог биља, прво у околини манастира, затим на Старој планини где смo проводили пуно времена на терену са најбољим познаваоцима лековитог биља да би и сами постепено почели да узгајамо биље које најчешће користимо у својим рецептурама.

  о Како настају ваши производи?

   -Наша Биљна радионица је мала, све правимо ручно, понекад је то покретна радионица, уколико смо на планини у берби ван манастира и одмах тамо потапамо лековито биље у уља. Сестара је мало, посла пуно, па према околностима и ритму манастирских обавеза функционише и Биљна радионица. Преко лета је најактивнија када се трудимо да обезбедимо што више биљака и направимо од њих базе које после користимо у свим нашим производима. Рецептуре су формиране према тегобама, ако су у питању тинктуре, мелеми, гелови за мазање, или према типу коже и намени, када су креме у питању. За сваку врсту треба обезбедити биљну мешавину и направити тинктуру или мацерат (биље потопљено у уље које се после одређеног времена процеди и у том облику користи у мелемима, кремама, сапунима…).  Све то захтева много времена и труда али  изнад свега велика је радост радити са лековитим биљем.

о Које се врсте лековитог биља узгајају?

   -За потребе наших производа узгајамо лаванду, смиље, више врста тимијана, нану, матичњак, жалфију, разне врсте босиљка, оригано, ехинацеу, невен и још неке биљке које смо донели са планине и од којих користимо корење за мелеме и тинктуре. Све остало биље које нам је потребно беремо у природи од пролећа до краја септембра.

 

 

о Колико је тешко данас,  када и земља и ваздух трпе разна загађења,  узгајати потпуно органско лековито биље?

   -Хвала Богу, до сада углавном нисмо имали проблема са узгајањем, нисмо имали потребе да третирамо биље хемијским средствима, нити бисмо то радили иако би га нешто напало, јер више то не би било оно што треба да буде. Тако да што се наше неге тиче, не користимо хемијски третман.

о Где најчешће берете биље?

  –  Стара планина на којој беремо биље још увек је незагађена. (једном приликом кад смо брали биље и ожеднели, наш пријатељ локални травар, рекао је да слободно попијемо воду из реке која је ту протицала поред нас, толико је чисто, још увек).

о Правите природне али и лековите препарате?

-Поред потпуно природних козметичких препарата,  Биљна радионица добитник је бројних награда за производе који имају лековита својства. У нашим производима обилно користимо лековито биље, рецептуре су једноставне, проверене дугогодишњим искуством и потврдама од стране људи који су од почетка са великим поверењем узимали наше производе, полазећи од тога да су манастирски и самим тим да ће им помоћи. Правимо их са великом љубављу и жељом да помогнемо људима и да им буде на радост сваки наш производ. О наградама нисмо размишљали нити их очекивали. Наш манастир је забачен од главног пута тако да је слабо и посећен. Ипак некако се сазнало  за наше производе па смо позвани на међународни сајам хортикултуре у Београду и добили две награде, после смо их добијали скоро сваке године.Те прве награде су биле велика неочекивана радост, после су људи још више почели да нас зову и тако из године у годину наша мала Биљна радионица, са великим асортиманом, постала је омиљена многим људима.

 о Пта све настаје у вашој Биљној радионици?

– Правимо разне врсте мелема, гелова, крема за све типове коже, тонике за лице, шампоне, сапуне, пилинге, дезодорансе, пасте за зубе.

  Поред Општег каталога у коме су наши главни производи, које увек имамо у понуди, имамо и  колекције.

 Једна од омиљених је Колекција од смиља намењена подмлађивању коже, затим Колекција од лаванде, Пролећна колекција, Летња колекција, Јесења, Зимска  и Дечија колекција. (Потребно је десетак дана раније поручити производе из колекција јер их правимо појединачно.)

   Имамо око 40 врста тинктура за скоро све тегобе. Рецептуре смо годинама формирали ослањајући се највише на нашу народну традицију у лечењу појединих органа али и на своје искуство и савете стручњака и травара са којима смо од почетка били у контакту. Можда су изнад свега тога, на кориговање рецептура тинктура и њихов данашњи састав утицале повратне информације од људи.

   Правимо јаке тинктуре са пуно биљака. Не користимо биље са којим је потребан опрез па се слободно могу узимати дневне дозе три пута од 15 до 30 капи растворено у мало воде. Људи веома радо узимају тинктуре јер је много једноставнија употреба него када је чај у питању. Омиљене и најчешће тражене тинктуре су: за имунитет, природни антибиотик, против нервозе и напетости, за материцу и јајнике, зглобове и кости, дијабетес, штитасту жлезду, за плућа…Увек смо доступни за сва питања и недоумице, а на нашем сајту такође се  могу  наћи основна упутства у вези  са тинктурама  и осталим производима.

о Осим козметике правите и друге производе?

-Да споменемо и наше ракије. Прва од њих је ракија са анисом-Аниса, затим Биљарица (ракија са свежим биљем), Траварица(ракија са 22 лековите биљке), Плава линцура, Вишња, Аронија и Ораховача.

Ту су и разне чајне мешавине у украсним кутијама, као и чајеви које правимо по поруџбини појединачно.

Имамо велики асортиман сирупа са лековитим биљем и воћем, као и матични сок од ароније.

Један од људима омиљених производа је и наша  Со са лековитим биљем(мешавина морске соли и 10 врста биљака)-као зачин јелима.

  Поменућемо и врећице са лавандом и јастуче за миран сан.

о Лаванда је омиљна биљка вашпег манастира?

– Лаванда је биљка по којој су и манастир и биљна радионица сестринства препознатљиви, једна је од наших најомиљенијих  биљака и ретко који производ је без ње у саставу. Обавезна је у мелемима, кремама, шампонима, сапунима, ту је и тинктура на бази лаванде против главобоље и вртоглавице, сируп са лавандом, чајне мешавине за смирење, а имамо и читаву колекцију производа са лавандом.

   Лаванда има веома опуштајуће и умирујуће дејство на организам  и својим мирисом и бојом  и својствима. Посебно је делотворна код главобоље и вртоглавице, такође као чај код прехладе и болова у грлу, бактерија и вируса. Почасно место има у нашем Манастирском мелему, који је поред осталог и за опекотине. Веома је добра за регенерацију коже, смирује упале.

   Од срца предлажемо свима који су у прилици  да је узгајају и изобилно користе. Наједноставније је да се свеже убрани цветови мало просуше, ставе у неко лепо уље да одстоје око три недеље уз свакодневно мућкање, затим се све  добро процеди, док сво уље не изађе из цветова-гњечењем, и сипа у стаклену бочицу. Споља се може користити код опекотина, за негу коже, за опуштање мишића, код главобоље и вртоглавице (благим утрљавањем у слепоочнице и врат).

Одлична је и против несанице па се може узети као чај или тинктура пре спавања. За добро расположење понекад је довољан само поглед на процветалу лаванду.

о Како ваши производи могу да се наруче?

   – Све производе шаљемо брзом поштом, за поруџбине и питања можете нас контактирати на следеће бројеве:

035 28 28 38-фиксни број манастира као и на 064 069 93 99 и 064 070 88 05.

Људи који су из Београда већину наших производа могу наћи у Патријаршијској продавници код хотела Москва.

Сви који су заинтересовани могу посетити  и наш сајт и информисати се.